onsdag 23 oktober 2013

Idrottsföreningar sparar energi

I Skåne genomförs projektet "Klimatsmart idrott i Skåne". Det har resulterat i att bland annat orienteringsklubben Örkelljunga FK numera både har bra inomhusklimat och energismart uppvärmning.

Många idrottsklubbar har onödigt höga kostnader för sin uppvärmning. Med projektets hjälp är målet att föreningarna ska spara minst 15 procent energi. I stället ska pengarna läggas på den idrottsliga verksamheten. En anledning bättre än något. Självklart vill man att pengarna ska gå till föreningarnas ungdomar och övriga aktiva - och inte till uppvärmning av lokalerna.

Skåneprojektet är inte det enda i sitt slag. Det är det fristående nationella projektet Uthållig idrott som möjliggör satsningarna - som sker på flera platser i Sverige. En av riktlinjerna för de deltagande idrottsföreningarna är att samla statistik över sin energianvändning.

- Att ha koll på sin energianvändning är jätteviktigt, säger Jörgen Rogstam från Energi & Kylanalys.
- Att mäta är det första man ska göra innan man börjar genomföra åtgärder i sin anläggning. Om man inte vet nuläget, hur ska man då veta vad man ska göra och hur ska man följa upp effekten av åtgärderna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar