tisdag 26 november 2013

Imponerande energibesparing

Sollefteåbon Lars-Erik Persson har under nästan 25 år arbetat för att förbättra energiprestandan i sin 70-talsvilla. Nu är han månadens E-prizevinnare.

I E-Prize belönas vinnaren för sina insatser för energieffektivisering. Tävlingen finns både för företag och privatpersoner. Det är extra roligt att även privatpersoner kan vara med och visa sina idéer. Lars-Erik Persson visar verkligen att det finns mycket att göra i en vanlig enfamiljsvilla.

När familjen Persson flyttade in i huset låg förbrukningen på 37 000 kilowatttimmar per år. Idag är förbrukningen nere på 4 000 kWh el och 10-12 kbm ved (10 000-12 000 kWh). Under de gångna åren har förbrukningen och eventuella åtgärder gåtts igenom och genomförts. Bland annat har kakelugn med fläktsystem, element med elektroniska termostater, nya fönster, snålspolande kranar och solfångare installerats. Dessutom letar Lars-Erik efter energitjuvar med hjälp av mätinstrument för el. Genom den har han konstaterat att kylen behöver bytas, och att TV:n drar mer energi än andra elektriska apparater i huset.

Åtgärderna har visserligen kostat - men de har också sparat. Lars-Erik Persson och hans familj visar verkligen hur viktigt det är att analysera sitt boende för att förbättra energiprestandan.


Har du några idéer på smarta lösningar för att spara energi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar