onsdag 25 juni 2014

Mäta lufttemperatur utomhus

De äldsta temperaturmätningarna i Sverige är från Uppsala år 1722. Idag mäter SMHI utomhustemperaturen på stationer runtom i Sverige. De vet också hur man mäter för att få rättvisa resultat.

Temperaturskillnaderna kan vara stora i luftskiktet närmast marken. Detta beror på markytans egenskaper. Solen värmer exempelvis mer på en torr sandmark än en fuktig gräsmark. Temperaturen påverkas även av markens lutning samt om det är hus eller träd i närheten. På SMHI försöker man därför mäta utomhustemperaturen på en så öppen plats som möjligt. Marken får gärna vara täckt med kort gräs och mätinstrumentet placerat på 1,5 till 2 meters höjd.

För att få rättvisa värden måste temperaturmätaren även skyddas från solstrålning och regn. Direkt solstrålning gör att mätaren visar för hög temperatur. Den bör dock inte vara placerad i skuggan - utan bara själva temperaturmätaren ska vara skyddad mot sol. Det är då lämpligt att använda sig av ett väderskydd. Avdunstning från regn gör att mätaren visar för låg temperatur.

På de platser med automatisk insamling, vilket kan ske med olika typer av dataloggers, samlas data in en gång i timmen.

2 kommentarer:

  1. Är det verkligen rätt pris på väderskyddet? 990:- nästan samma pris som en logger? På bilden ser det ju ut som en enkel plastbälg.

    SvaraRadera
  2. Priset stämmer. Ett väderskydd rymmer två stycken loggers och är tillverkat för ändamålet med tanke på luftcirkulation och liknande.

    SvaraRadera