måndag 16 juni 2014

Ska man springa eller gå i regnet för att bli minst blöt?

Du är ute på promenad då himlen plötsligt öppnar sig. Paraplyet står naturligtvis kvar hemma i hallen. Vilken är då den bästa strategin för att bli minst blöt? Springa för att vara i regnet så kort tid som möjligt - samtidigt som du träffas av fler regndroppar eller gå?
Forskning visar att springa oftast är det bästa alternativet.

Forskare har grunnat på problemet länge och slutsatserna har varierat. Bland annat har det hävdats att det finns en optimal hastighet att röra sig i genom regnet. Detta tills den italienske fysikerna Franco Bocci 2012 presenterades ny forskning i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Physics.

Bocci menar i studien att frågan är mer komplex än man tidigare trott. Det är många olika faktorer som spelar in - bland annat kroppsform, storleken på regndropparna och vindriktningen. Människans invecklade kroppsform har försvårat tidigare studier. Många gånger har forskare antagit att kroppen ser ut som en långsmal fyrkantig låda eller helt enkelt bara en platt yta. Enligt Bocci blir resultatet annorlunda om man ser människokroppen som cylinderformad. Detta leder till att kroppsformen för respektive människa är en av faktorerna som spelar in huruvida det är smartast att springa eller gå i regnet.

Som tur är finns det några generella slutsatser. Det bästa tipset enligt Bocci är att springa så fort man kan. Undantaget från denna regel gäller för långa, smala personer.
"Om du är riktigt smal är det mer sannolikt att det finns en optimal hastighet. Annars är det bättre att springa snabbt", citeras Bocci på SVT:s hemsida.
Vidare tipsar Bocci om att springa i vindriktningen i exakt samma hastighet som vinden. Lättare sagt än gjort så klart. Enklast är nog helt enkelt att ta med sig paraplyet.

1 kommentar:

  1. Blötast lär man bli ifall man står still i alla fall

    SvaraRadera