onsdag 23 juli 2014

Höga temperaturer kan ge värmeslag

Värmeslag, eller solsting, innebär att kroppen under kort tid blir överhettad. Kroppen kan då inte bli av med överskottsvärmen på normalt sätt. Kroppens temperaturreglering sviktar och den drabbade svettas lite, eller inte alls. Samtidigt är kroppen röd, varm och torr. Skillnaden mellan värmeslag och feber är att vid feber fungerar kroppens reglering men ställs in på en högre nivå medan regleringen vid värmeslag inte fungerar.

Värmeslag kan uppstå i områden med hög temperatur och luftfuktighet samt vid stark sol. Fysisk ansträngning kan vara en annan orsak - liksom att man bränt sig i solen eller har vätskebrist.

Det är viktigt att man dricker ordentligt när man vistas i värmen, minst 3-5 liter per dygn. Det är även bra att få i sig extra salt och vara försiktig med hård fysisk belastning. Att vistas i skuggan och svalka sig ofta är att rekommendera.

Tillståndet blir kritiskt då kroppstemperaturen ligger omkring 41°C.

Om någon drabbas av värmeslag är det viktigt att föra personen till skuggan eller ett luftkonditionerat rum. Om kroppen är brinnande het är det lämpligt att skölja den i kallt vatten, dock ej kallare än 15°C.

Här kan du läsa mer om värmeslag och solsting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar