tisdag 30 september 2014

Undvik fuktproblem i sovrummet

De flesta sover bättre i lägre temperaturer. Det kan därför vara idé att dela in hemmet i olika zoner - där sovrummet är något kallare är exempelvis vardagsrummet. Är det något rum som sällan används, eller ska du vara bortrest, är det också idé att sänka temperaturen.
För varje grad temperaturen dras ner minskar energikostnaderna med fem procent.

De lägre temperaturerna i sovrummet kan dock leda till problem med fukt. I tidningen Fastighet och bostadsrätt konstateras det att en familj med två vuxna och två barn sammanlagt avger tio liter vatten per dygn genom att svettas och andas. Eftersom cirka åtta av dygnets timmar spenderas i sovrummet bildas stora mängder fukt just där. Om värmen från de andra rummen söker sig till det kallare sovrummet kan problem med fukt och mögel uppstå och det kan bildas kondens.

För att undvika problemen bör bostaden vara torr och varm (minst 18-22 grader) i alla rum. Vill man ha det svalt i sovrummet ska temperaturen sänkas på kvällen och ökas på morgonen. En god idé är även att vädra tre gånger per dag, samt att begränsa drag och temperatursvängningar.

Läs vår inomhusklimatmanual där du får fördjupad kunskap i temperatur, fukt och koldioxidhalter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar