tisdag 16 december 2014

Fira julen klimatsmart

Julen är den högtid då vi förbrukar mycket el. Under denna period brukar elen också vara dyr. Här följer några tips för att minska energiförbrukningen.

Byt julbelysning

Har din julbelysning några år på nacken? Då kan det vara på sin plats att uppdatera den. Det har skett stor utveckling inom LED-belysningen. Nya modeller av julbelysning kan därför förbruka 90 procent mindre jämfört med din gamla. Det går i många fall även att byta lampor i din gamla julbelysning.

Tina fryst mat i kylen

Det går åt extra mycket energi att förvara maten under julen. En smart idé är därför att tina den frysta maten i kylskåpet. På så sätt återvinns den energi som gått åt när maten frystes in. Energiförbrukningen kommer att regleras med termostaten under tiningsprocessen.

Klä dig varmt när du sover

Sänk värmen i sovrummet och ta i stället på dig pyjamas och varmt täcke. På så sätt kommer du sova bättre och samtidigt spara pengar. Glöm inte att stänga dörren till sovrummet så att det blir svalare än resten av hemmet.

Sänk temperaturen när du ska få gäster

Under julen samlas ofta familj och vänner. Många människor på liten yta gör som bekant att temperaturen höjs. Ibland kan det bli så varmt att man tvingas vädra. Därför är det smart att sänka temperaturen några timmar innan gästerna kommer och höja den först då de lämnat.

Idéer hämtade från: http://www.enlagomdosgront.se/2012/12/20/fira-en-klimatsmart-jul-med-lagre-elforbrukning/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar