måndag 26 januari 2015

Sparar miljoner med maxtemperaturer

En miljon kronor om året. Så stor är Örkelljunga kommuns besparingar efter energieffektiviseringsåtgärder i sina lokaler. Besparingarna har främst gjorts genom att se över vilka temperaturer som råder på kontor, äldreboenden, skolor och idrottshallar. Där det varit för varmt har helt enkelt temperaturerna sänkts.
"Vi har sparat en miljon kilowattimmar på att se över så att det inte finns lokaler där värme och ventilation bara står och går. Någon skola har haft 20 och en annan 22 grader", säger fastighetschef Stefan Andersson till Helsingborgs dagblad.
 Klagomål på inomhustemperaturer är inget unikt. Skillnaden för Örkelljunga kommun idag är att det finns något att jämföra med. Under det kommande året kommer man även arbeta vidare med att få in fler mätpunkterna i lokalerna. Mätningarna hittills har visat för höga temperaturer på många håll. Att sänka temperaturerna skadar inte de som vistas i lokalerna, snarare kan det vara en fördel. Blir det för varmt blir man exempelvis lättare trött och inlärningen blir sämre.

Detta är maxtemperaturerna som Örkelljunga kommun arbetar emot:


Äldreboenden: 23 grader.
Förskolor och kontor: 21 grader.
Skolor: 20 grader.
Idrottshallar: 17 grader.

Källa: http://www.hd.se/lokalt/orkelljunga/2015/01/14/maxtemp-ger-miljonvinst/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar