tisdag 10 mars 2015

Fotbollssverige skulle kunna spara 43 miljoner

13 600 kronor i snitt. Så mycket skulle Sveriges fotbollsföreningar få extra varje år genom energieffektiviseringsåtgärder. Totalt handlar det om 43 miljoner kronor som skulle stanna kvar i fotbollsvärlden i stället för att gå till energi.

Resultatet av E.ON och Svenska Fotbollsförbundets projekt Energifonden visar tydligt att besparingarna gör skillnad. Totalt har drygt 300 föreningar genomfört projektet. Dessa har ett år efter genomförandet kunnat spara 50 procent av sina energikostnader.

Fotbollsrörelsen i Sverige är stor med sina 3 200 föreningar. Behov för energieffektivisering finns på många håll. Inte sällan är anläggningar nedgångna och den största delen av driftkostnaderna går till energi. Med samma åtgärder som Energifondens fotbollsklubbar gjort skulle det göras besparingar på 43 miljoner årligen. Pengarna skulle i stället kunna läggas på exempelvis ungdomsverksamheten.

Energifondens föreningar har sparat pengar genom uppgraderade uppvärmningsystem. Solenergi har varit populärt och många ser också resultat av kombinationen energieffektiva produkter och ändrat beteende. Genom att sänka temperaturen i omklädningsrummen med två grader, få spelare att duscha en minut kortare, byta till låg energilampor och snålspolande duschar kan en förening med fem lag sänka förbrukningen med 50 000 kronor per år.

Läs mer här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar