torsdag 5 mars 2015

Renovering av miljonprogramsområde gav stora besparingar

Foto: Alingsåshem
Ett miljonprogramsområde byggdes om med passivhusteknik. Detta gav 80 procent minskad elförbrukning för värmen. Detta visar en färsk rapport inom ett EU-projekt.

Det är området Brogården i Alingsås det handlar om. Området består av 16 lamellhus som ligger i gårdar. Då länsstyrelsen ansåg att byggnaderna hade ett bevarande värde har det ursprungliga utseendets sparats, trots att genomgripande renoveringar har gjorts. Idag är det nästan bara betongstommarna som finns kvar. Väggarna är tätade med 44 centimeter isolering och har fått en helt ny fasad. De installerade ventilationssystemet använder den varma luften till att värma upp den friska på vägen in.

Renoveringen har kostat 1,4 miljoner per lägenhet, men att bygga nytt hade enligt Alingsåshem kostat två miljoner. Dessutom har elförbrukningen för uppvärmningen, som redan nämnts, minskat med 80 procent.
– Resultatet är bättre än för många nyproducerade fastigheter. Då har de ändå behållit betongstommen. Betong är en otrolig klimatbelastning, och att kunna behålla betongen är en jättevinst. De ska vara jättenöjda och hade vi sett att hela Sverige byggde sådana nya hus hade vi varit väldigt lyckligt lottade, säger Ulla Jansson som doktorerat på ämnet passivhus vid Lunds tekniska högskola.
Läs hela artikeln på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar