onsdag 3 juni 2015

Sämsta majvädret på länge

Väder är ett populärt samtalsämne. Under maj har samtalen präglas av missnöje. Årets femte månad är nämligen den sämsta på många år. Faktum är att månadens högsta temperatur blev längre jämfört med den hösta temperaturen i april.

Nederbörden var på många ställen det dubbla jämfört med andra år. I Stockholm var det den regnigaste maj på 200 år. I Norrbotten hade stora delar 300 procent mer nederbörd än normalt.

Att det är blötare än normalt i precis hela Sverige under en månad är mycket ovanligt. Årets maj var dock väldigt nära att slå rekord. Att rekordet är svårt att slå beror på att vi bor i ett avlångt land med mycket kuster och bergsområden. Beroende på vindriktning faller det nederbörd antingen i västra eller östra fjällen. Regnområdena räcker inte till för att täcka hela landet.

Trots att sommaren inte är långt borta i maj var temperaturerna under månaden låga, till och med under det normala. Månadens högsta temperatur uppmättes i Kristianstad och var 21,4°C, vilket var kallare än aprils högsta temperatur som var 22°C. Sedan 1920 har detta bara inträffat åren 1996, 1987, 1968 och 1962.

Nu hoppas vi på en varmare och torrare juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar