onsdag 26 augusti 2015

Temperaturen anpassad för män

Kvinnor fryser oftare än män. Detta beror på att kvinnors ämnesomsättning är 20-35 procent lägre än männens. Trots detta är den standard som bestämmer det ideala inomhusklimatet i allmänna utrymmen baserat på mannens ämnesomsättning. Merparten av alla kontor har på grund av detta en temperatur anpassad för männen.

Både män och kvinnor vill enligt forskning att huden ska hålla runt 33 grader. Trots det vill kvinnor ha varmare inomhus, 25 grader mot männens 22. Kvinnor producerar helt enkelt mindre värme.

Den tidigare temperaturstandarden för kontor sattes i USA 1960 och utgick från faktorer som temperatur, luftens hastighet, klädsel, kroppsvärme och ämnesomsättning. Genom att med hjälp av samma faktorer undersöka kvinnor som arbetar på kontor idag kom man fram till att deras kroppstemperatur och ämnesomsättning är lägre än vad som anges i standarden. Dagens temperaturer är alltså för låga.

Det är Dr Boris Kingma och professor Wouter van Marken Lichtenbelt vid Maastricht University som presenterat resultaten. De menar att man genom att ta hänsyn till kvinnors ämnesomsättning kan ta ett stort steg för att skapa mer energieffektiva byggnader och en bättre arbetsmiljö för kvinnor.

Argumenten stöds av en ny datormodell som inte enbart tar hänsyn till skillnaderna mellan män och kvinnor utan också till olika kroppstyper.

Forskningen från det holländska universitetet syftar dock inte enbart till komfort utan också hur temperaturvariationer kan förbättra hälsan. Det har tidigare bland annat visat sig att kyla är bra för personer med typ 2-diabetes.

För att få en bild av vilka temperaturer arbetsplatserna har brukar man mäta med temperaturloggers.

Källa:
Nyheter24
Slussen

2 kommentarer:

  1. Ej helt korrekt! Kvinnor har mera underhudsfett. Som sälar! Vilka är det som är längst kvar i vattnet på badplatsen!

    SvaraRadera
  2. Fryser man kan man klä sej varmare, men om man är varm så är det inte alltid lika lyckat att börja klä av sej...
    Behövs inte några datormodeller eller genusorienterade universitets-studier för att inse att det är bättre att ha svalare klimat och låta individer klä sej varmare istället för att ha varmare klimat och individer som måste klä av sej för att reglera kroppstemperaturen.

    SvaraRadera