söndag 1 januari 2017

Använd motorvärmaren rätt

Att använda en motorvärmare är ett enkelt sätt att göra en insats för miljön. Det är även bra för ekonomin och bilen. Det gäller dock att använda motorvärmaren på rätt sätt.

En motorvärmare har normalt en effekt på 400 till 600 watt. Det innebär att det kostar ungefär 50 öre i timmen att använda den. En kall motor drar en deciliter mer vid start än en varm. Det minskar utsläppen med 50 till 80 procent den första kilometern. Värmen minskar också slitaget på bilen.

Se vårt utbud av dataloggers för mätning av el.

Hur ska man då använda sin motorvärmare?

I Sverige startas motorvärmaren i genomsnitt tre till fyra timmar innan bilen ska användas. Gör man på det sättet förbrukar man mer energi än vad man sparar. Hur lång tid före resan man startar motorvärmaren bör anpassas efter utomhustemperaturen.
  • -15°C eller kallare: Slå på motorvärmaren 1,5 timmar innan du ska åka.
  • Runt 0°C: Värm bilen i en timme.
  • +10°C eller lägre: 30 minuters uppvärmning räcker.
För att få varmt inuti bilen kan man komplettera med en kupévärmare. Den drar dock normalt tre gånger mer el än en motorvärmare.

För att spara energi bytte Örebrobostäder ut uttagscentraler för motor- och kupévärmare. De kunde då minska förbrukningen med upp till 80 procent på enskilda platser.
Läs mer om hur Öbo använde våra dataloggers för att hitta eltjuvar.

1 kommentar:

  1. Hej! Ni anger korrekta tider även vid +10 sparar man in den minskande bränsle förbrukningen. även vid + 20 sparar man bränsle. Men om man ser till CO2 utsläpp och att man kör igång ett kol kraftverk så går gränsen vid +10 C.
    Men i sin egen börs sparar man även vid +20 C
    hej bdj

    SvaraRadera