måndag 22 februari 2016

Vad du inte bör förvara på vinden

Att ställa undan saker på vindar och i förråd är inte alltid så bra. Många saker skadas nämligen av temperatur, fukt och även skadedjur. Här kommer en lista på grejer som kan ta skada.

1. Möbler och saker i naturmaterial:
Saker i trä och tyg är känsliga för fuktskador och mögel. Förvara därför möbler, mattor, madrasser och tygleksaker på torra platser.

2. Kläder:
Förutom att textilier är känsligt för fukt tenderar pälsänglar och malar att söka sig till vind och källare. Detta gör att dessa platser inte lämpar sig som förvaring för kläder. Kläder förvaras bäst i skåp med en jämn temperatur. Skinn och päls trivs bäst i ett stabilt och svalt klimat.

3. Böcker:
Att förvara viktiga dokument och böcker i en papperslåda på vinden är ingen bra idé då de lätt kan skadas av fukt, värme och mögel. Måste de försvaras på vinden eller i förrådet bör de placeras i täta plastbehållare.

4. Livsmedel:
Ska livsmedel tillfälligt placeras på vind eller i förråd bör de packas i plast och placeras i lufttäta behållare för att skydda mot insekter och mögel.

5. Elektronik:
Elektronik förstörs av temperaturskillnader och fukt.

6. Stearinljus:
De riskerar att smälta om temperaturen ökar under varma dagar.

7. Gas:
Förvara inget brandfarligt på vinden.

8. Julpynt:
Julpynt är ofta gjort av naturliga material och där trivs mögel.

För att kontrollera vad du har för temperatur och relativ luftfuktighet i förråd och på vind används en datalogger. Här hittar du logger för temperatur och relativ luftfuktighet.

1 kommentar:

  1. Kanske hade varit enklare att lista vad som kan förvaras på vind än att lista allt som folk brukar ha på vinden som olämpligt.

    SvaraRadera