torsdag 11 februari 2016

Vilka är de största eltjuvarna hemma?


Många vill minska elförbrukningen – men de flesta missbedömer vad som drar mest.

Byggföretaget Skanska har gjort en undersökning bland 1217 personer. Den visade att 92 procent av hushållen var intresserade av att minska elförbrukningen hemma. De flesta missbedömer dock var de största elbovarna finns.

Energimyndigheten hävdar att de största elförbrukarna finns i köket och att matlagningen svarar för 47 procent av förbrukningen. De svarande i Skanskas undersökning tror att matlagningen står för 33 procent av förbrukningen. I stället är det många som tror att tvätten tar mer energi än den gör. Uppfattningen är att den står för 22 procent av förbrukningen medan den i verkligheten står för åtta procent.

Skanskas tips är att byta till energisnålare maskiner. Med varmluftsugn kan lägre temperaturer användas och matlagningen går snabbare, induktionshäll spar energi och vattenkokare är effektivare än att koka vatten på platta.

Andra tips är att hålla koll på temperatur i kyl (8°C) och frys (-18°C). Kylen ska vara full och dammet runtom ska tas bort. Dammiga kylskåp drar mer.

TV:n ska inte stå i standbyläge, laddaren ska dras ur uttaget när den inte används och i tvättstugan ska fulla maskiner köras, gärna på lägre temperatur en längre tid med rätt dosering tvättmedel.

1 kommentar:

  1. Hej
    Det som belastar kylrum är varorna och dess inlastnings temp.Visserligen blir ju det längre gångtider men inte spar man ström en varm sommar.Ren kondensor och evaporator är förutsättningen till besparing
    Lylteknikern

    SvaraRadera