måndag 21 mars 2016

Temperatur viktigt för vin

Hur länge viner klarar eller behöver lagras är olika. Vid lagring är det bra att sikta på en temperatur mellan 8-15°C. Den absolut bästa temperaturen är runt 11°C för då mognar vinet i lagom takt. Ju varmare, desto snabbare mognar vinet.

Temperaturskillnader på sikt är ingen fara, däremot bör skillnaderna inte vara för stora under dygnet. Platsen för förvaring bör vara mörk. Ljus kan nämligen förändra både färg och smak.

Det är inte bara under förvaring som temperaturen är viktig. Redan vid druvornas mognad är den av största vikt. Nu ställer därför klimatförändringarna till problem för vintillverkarna. De får svårt att göra bra vin av sina druvor när sommaren blir allt varmare. De bästa vinerna görs av druvor som kämpar vid temperaturer på gränsen till så låga som de klarar av. Nu mognar vissa av de tidigare och blir därför lättare övermogna. Alternativt kan druvorna skördas tidigare, men då menar tillverkarna att de riktiga vinkännarna kommer att känna skillnad på smaken.

Nu börjar vinmakarna leta alternativ och har då hittat tillbaka till druvor som var vanliga förr. Vi får se hur det slutar.

Läs mer om klimatförändringarnas påverkan på druvorna här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar