måndag 4 april 2016

Strunta i bäst före-datum – här är maten som håller i evigheter

Kan mat ätas trots att bäst före-datumet passerats? Ja så är det i många fall. Faktum är att en del livsmedel håller i åratal vid rätt förhållanden.

En sådan sak är opoppade popcorn som vid torr, sval och mörk förvaring kan ätas efter 30 år. Vitt ris utan skal som förvaras torrt och lufttätt har en hållbarhet på många år och socker håller i evigheter. Det kan visserligen bli hårt, men det löser man enkelt genom att värma några sekunder i mikron.

Salt utan smaksättning är ett annat livsmedel som håller hur länge som helst, liksom honung. Oöppnad soja håller i många år och väl tillsluten äppelcider- och vitvinsvinäger nästan hur länge som helst. Mjöl och pasta kan vara ätbart efter åtta år och torkade böner och linser lika länge. Buljong och andra kryddor håller i åratal så förvara dem torrt och svalt så behöver de inte slängas efter ett par år. Även knäckebröd kan ätas i flera år efter bakningsdatum.

Källa: land.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar