onsdag 8 juni 2016

Enkla tips för att spara el

Att spara el måste inte vara svårt. Vill man hitta eltjuvar kan man med fördel använda en energilogger. Ett första steg kan vara att följa dessa steg för att minska elförbrukningen.

1. Kontrollera värmesystemet och kontrollera så att inte element behöver luftas. Det kan även vara idé att sänka temperaturen någon grad. För varje sänkt grad sparar du fem procent el.

2. En tredjedel av värmen försvinner genom fönstren. Kontrollera därför att tätningslisterna är i gott skick.

3. Apparater som inte används behöver inte stå i standbyläge. Faktum är att de drar nästan lika mycket då som när de är igång. Laddare och annat drar ström bara genom att sitta i vägguttaget.

4. Genom att byta ut glödlampor till lågenergilampor sparar du cirka 80 procent.

5. I köket finns det mycket att göra för att spara el. Koka exempelvis alltid upp vattnet med locket på och se till att temperaturen på kyl (+6°C) och frys (-18°C) är rätt.

6. Slösa inte med vattnet. Snålspolande duschmunstycken gör att du sparar 30 procent. Tänk även på att inte köra halvfulla tvättmaskiner och att inte låta kranar stå och droppa.

7. Placera inte stora möbler framför elementen då det hindrar värmen från att sprida sig i rummet. Med rullgardiner ser du till att värmen håller sig i rummet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar