måndag 27 juni 2016

Temperaturer viktigt för hållbarheten

Det är viktigt att hålla rätt temperaturer på livsmedel, inte minst under sommaren. Det finns även riktlinjer att följa vid hantering av livsmedel. Temperaturmätning är viktigt i många fall. Här hittar du vår skrift om mätning i livsmedelsbranschen.

Även hemma är det viktigt att hantera livsmedel rätt för att inte bli matförgiftad. Vissa livsmedel har bäst-före-datum som inte är så noga att följa, i andra fall bör du dock slänga maten.

Bröd med mögelfläckar ska slängas. Det räcker alltså inte med att bara skära bort möglet. Det mögel du ser är bara en liten del av själva mögelsvampen. Den största delen består av osynliga trådar. Chansen är stor att möglet spridit sig till hela brödet. Även vid mögelsmak ska bröd slängas. Även mögliga bär ska slängas.

Även i yoghurt, creme fraiche och färskost, som alla innehåller mycket vatten, sprider sig möglet snabbt till hela livsmedlet.

Gravad och rökt fisk kan innehålla listeriabakterier som är farligt för känsliga grupper såsom småbarn och äldre. Ät inte efter sista förbrukningsdag. Öppnade förpackningar bör ätas direkt.

Mörk fisk så som strömming, tonfisk och makrill, är känsliga för att förvaras för varmt. Detta beror på att de innehåller aminosyran histidin. Denna blir till histamin när bakterier frodas. Detta kan leda till akut magsjuka. I andra fiskar finns produktförstörande bakterier, som visserligen inte är sjukdomsframkallande, men som smakar illa.

I köttfärs kan bakterier lätt få fäste. Det gör att färsen luktar och smakar illa, även om den inte bär på smitta. Färs kan dock smittas under hanteringen vilket gör att den alltid ska ätas väl stekt. Detta gäller särskilt barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar