torsdag 18 augusti 2016

Farorna med CO2 – detta behöver du veta

Koldioxid är en naturlig gas som finns i vår atmosfär. Torr luft innehåller ungefär 0,04 procent koldioxid. Det är samma som 400 ppm. Håller sig koldioxidnivån på denna nivån behöver du aldrig oroa dig, men inomhus är det inte ovanligt med högre nivåer. Detta utan att det är farligt för hälsan.

Här är tre möjliga sätt där koldioxidhalten är farlig för människor och djur – att andas i en sluten miljö, naturlig utgasning av CO2 och läckande CO2-system.

Det vanligaste situationen där koldioxidhalten kan innebära en fara är vid inandning i sluten miljö. Utandningsluften innehåller tre procent CO2. Genom att andas i en sluten miljö omvandlas syret långsamt till CO2. Blir koldioxidhalten för hög kan det resultera i yrsel, förvirring och huvudvärk. Riktigt höga nivåer kan vara livshotande.

En naturligt utgasning av CO2 är ett andra sätt som kan innebära fara för människor och djur. Detta kan ske genom att gruvor, vulkaner eller sprickor i jordytan plötsligt börjar läcka. Stannar koldioxiden på samma nivå kan det bli en dödsfälla för levande organismer.

En tredje händelse som kan innebära fara är om ett koldioxidsystem läcker. Detta är dock ovanligt då det finns trygghetslarm för att skydda allmänheten från sådana händelser. CO2-system finns på restauranger, barer och i bryggerier. Gasen är lukt-, färg- och smaklös. Skulle man vara fast i ett slutet utrymme där ett system börjar läcka är man fast i en dödsfälla.

Notera att exemplen ovan är extremfall. Våra loggers används främst i inomhusmätningar där vi talar om nivåer som inte bör överskridas utan åtgärder. Detta är 1000 ppm. Nivån man pratar om när skadorna kan bli livshotande är 40 000 ppm. Här kan du läsa mer om koldioxidmätning inomhus.

Bild från:  Häggström, Mikael. "Medical gallery of Mikael Häggström 2014". Wikiversity Journal of Medicine 1 (2). DO1:10 15347/wjm/2014.008. ISSN 20018762.

1 kommentar:

  1. En vanlig typ av artisteri är människor som befinner sig inne i en sluten luftballong och inandas sin egen luft. Jag tycker alltid att det känns obehagligt mht risken för C02-förgiftning. Vet ni vilken halt de kommer upp i? /LW

    SvaraRadera