tisdag 16 augusti 2016

Koll på klimatet i växthuset

Bevattningen är oerhört viktig vid grönsaksodlingar för att få fram skördar av god kvalitet. För att grödan ska hålla sig frisk och tillgodogöra sig växtnäring behövs en lagom mängd vatten. Många grönsaker är känsliga för torka under utvecklingsstadierna. Vattnets avdunstning varierar också beroende på utvecklingsstadium.

Hur mycket vatten som behövs beror på bland annat grödans behov, jordens egenskaper och vädret. Naturligtvis går det att känna på jorden för att på så sätt veta när det är dags att vattna. Hur mycket man ska vattna är svårare att veta. I en lättare jord med grunt rotdjup bör man högst vattna 15-20 mm per gång. Håller jorden vattnet bra och rotdjupet är stort kan man vattna 25-30 mm per gång.

Det enklaste sättet att få ut det mesta av odlingen är dock att mäta. Det finns bland annat givare för mätning av jordfukt. Är odlingen i ett växthus är det övriga klimatet viktigt att kontrollera. Det görs enkelt genom mätning med instrument för Internet of Things. Med Intab Wireless System är det möjligt att mäta de flesta parametrar, och dessutom får larm via sms och e-post.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar