fredag 2 september 2016

Förvara frukten rätt

Nu är det skördetider, både vad gäller grönsaker och frukt. Hur ska då frukter förvaras? Vi berättar hur både frukterna som odlas i Sverige och vissa importerade frukter bör förvaras.

Äpplen
Äpplen bör försvaras svalt, i källare eller garage. Eftersom äpplen utsöndrar etylen som påskyndar mognadsprocessen hos andra frukter bör de förvaras för sig själva.

Jordgubbar
Jordgubbar som inte rensats ska försvaras i kyl under max en dag. Är jordgubbarna rensade bör de ätas direkt eller frysas in.

Päron
Genom att förvara päron i kylen förlängs mognadsprocessen markant.

Citrusfrukter
Många lägger fram exempelvis citroner och apelsiner. Det är dock inte i fruktfatet de bör förvaras. Ligger citrusfrukter framme riskerar de att bli dåliga efter ett par dagar.

Bananer
Bananer ska försvaras i rumstemperatur. I kylen blir de bruna och fruktköttet hårt.

Avokado
Är avokadon omogen ska den förvaras i rumstemperatur. I kylen hindras de att mogna och köttet får bruna fläckar. När avokadon väl mognat kan den flyttas till kylskåpet där mognadsprocessen stoppas.

Mango
En mango ska aldrig förvaras i kylen då den tappar smak och slutar mogna.

Melon
En hel melon ska försvaras i rumstemperatur. I kylen tappar den sin smak. Är melonen skuren ska den dock förvaras i kylskåp.

Kiwi
Kiwi förstörs snabbt i rumstemperatur och bör därför förvara i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar