måndag 5 december 2016

Juleljus på rätt sätt

Julen är en tid på året då vi gör av med mycket pengar. Klappar kostar kvantum, men det finns en annan stor bov också – elen. 

Under vinterhalvåret använder vi som mest el i Sverige. Julstjärnor hängs upp, ljusstakar ställs fram och utomhusbelysning brinner vackert i många trädgårdar. I vår iver att mota bort årstidens mörker glömmer vi lätt bort att elen är som dyrast just då.

Äldre julbelysning är mest kostsamt. Vill du ha tänt lite extra hemma är det av den anledningen bättre att byta till LED-lampor. De är ett billigare alternativ eftersom att de endast drar en tiondel av vad vanlig belysning gör.

En annan sak som märks på elräkningen är lampor som är på dygnet runt.

– Mitt bästa spartips är att byta till LED-belysning. De är mer hållbara och billigare på sikt, men de kostar lite mer att köpa så det kanske tar några år innan det betalar sig. Att sätta julbelysningen på timer är däremot något som kan betala sig nästan direkt, säger Magnus Askaner, elrådgivare på Elprisguiden, till Svenska Dagbladet.

Ett bundet elavtal kan också vara att rekommendera. På så vis får du inga obehagliga överraskningar av att elpriset sticker iväg.

Läs mer här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar