fredag 20 januari 2017

Rätt klädd i vinter


När det är kallt ute är det lätt att instinktivt ta på sig för mycket kläder. Men med onödigt mycket textilier blir man lätt svettig och därmed också kall.

- Fuktiga kläder isolerar sämre. Avdunstningen från huden och från de fuktiga kläderna kyler kroppen, berättar Kalev Kuklane, docent i industriell ergonomi vid Lunds Universitet, till Testfakta.


Det är alltså viktigt att hålla sig torr

Om du reser med kollektivtrafiken eller går inomhus en stund under vinterhalvåret är det bra om du knäpper upp din jacka eller tar av den helt och hållet. Då slipper du skillnaderna i temperatur som gör kroppen för varm eller för kall.
En annan god idé är att bära kläder som andas. Speciellt vid fysisk aktivitet.


Mätning av temperatur på kroppen

Intabs mindre sensorer har framgångsrikt använts i projekt där temperaturen registrerats på olika hudområden på kroppen för att se köldpåverkan. På så sätt har studier på lämpliga kläder och skyddsklädsel gjorts vid extrema temperaturer.


Hur klär du dig när det är kallt?

En väl fungerande vinterutstyrsel bör gå att öppna vid halsen och ska ha utrymme vid ärmsluten. På så vis transporteras luft in i och ut ur plaggen. Ull eller ullblandningar nära kroppen är att rekommendera eftersom de värmer även när de blir blöta.

Fler tips:

  • ●  Bär lager på lager. Då kan du anpassa dig lättare efter väderleken.
  • ●  Ha på din en mössa. Med huvudet bart riskerar du att tappa nittio procent av din
    kroppsvärme.
  • ●  Investera i ett par skor med bra sula. Desto rejälare sådan, ju mer isolering får du
    från den kalla marken.

Vill du läsa mer om hur du bäst klär dig när det är kallt kan vi rekommendera guiden som Testfakta tagit fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar