måndag 26 juni 2017

Hur fort blir det varmt i bilen?

En parkerad bil blir fort varm på sommaren, det är vi alla överens om. Trots detta inträffar varje år incidenter med djur och barn som sitter inlåsta i bilar.

Många av de mätningar som gjorts av media och av olika föreningar är bristfälliga då termometrar placeras på instrumentbrädan och utetemperaturen mäts på biltaket. Detta är förstås inte optimalt, eftersom termometern utsätts för en temperatur som inte motsvarar bilens korrekta innetemperatur.  
Dessutom framgår det i flera av de tester som gjorts att bilen öppnas vid varje temperaturkontroll för att avläsas manuellt av personerna som gör testet. Detta innebär att det släpps in frisk luft, som då “förstör” mätningen.

Vi på Intab valde därför att göra ett litet test i en av våra bilar för att undersöka hur fort det blir varmt i en bil på sommaren. Det ska poängteras att testet endast är gjort på en bil, vid ett tillfälle.

Vi placerade en temperaturlogger i skuggan i anslutning till bilen, och en temperaturlogger centralt i bilen, i skydd från direkt solljus för att få en så korrekt mätning som möjligt.

När bilen parkeras 07.43 är utetemperaturen 12,67 °C och i bilen är det 14,87 °C.

Klockan 11.00 når bilen maxtemperaturen för mätningen 41,33 °C.

Förstora bilden

Klockslag
Ute
Bilen
07.43
12,67 °C
14,87 °C
08.00
13,88 °C
17,38 °C
09.00
18,37 °C
28,03 °C
10.00
20,36 °C
36,91 °C
11.00
22,00 °C
41,33 °C
Det kanske inte låter mycket med 41 °C, och visst kan det bli ännu varmare. Denna dagen var det dessutom en hel del moln, men både barn och hundar har svårt att reglera sin kroppsvärme, och att sitta i en så pass varm bil utan ventilation blir snabbt outhärdligt.

Vårt råd, precis som alla andra säger - lämna ingen kvar i bilen som inte själv kan ta sig ut, även om det bara handlar om några minuter.

Har du tips på något du vill att vi ska mäta och skriva om här i bloggen? Tipsa mig på ph@intab.se

2 kommentarer:

 1. Bra nörderi :-D. Har ni någon förklaring till varför bilens temperarurkurva ser ut som den gör? I början följs de åt fint men efter att maxtemperaturen uppnåtts så faller bilens innertemperatur innan utetemperaturen. Har bilens kylfläkt satt igång? Störningen på slutet - vad kan det bero på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Claes, jättekul med frågor! Jag skulle tro att temperaturen går ner när molnen skymmer solen som fram till maxtemperaturen sken direkt på bilen. Om molnen inte varit i vägen hade säkert temperaturen fortsatt att stiga.
   Om du syftar till temperaturvariationerna efter kl 16.00, så är det inget konstigare än att vi slutar för dagen och åker för att hämta på dagis och sedan hemåt till en skuggig parkering.

   Radera