fredag 21 juli 2017

Rötmånaden är här- tänk på detta


Sommarhalvåret är högsäsong för bakterier och mögel. Värme och fukt i kombination skapar perfekt miljö för att göra oss magsjuka. Då vi gärna äter ute när vädret tillåter är det extra lätt att hygienen hamnar i skymundan. 

Här kommer några tips för att förhindra att du blir smittad, eller smittar andra:

1. Korrekta temperaturer

En bra kylskåpstemperatur är + 4 °C. Tänk på att om du ställer in mer än två portioner varm mat i kylskåpet blir kylskåpet lätt för varmt, och då riskerar alla kylvaror att försämras. Därför är det smart att dela upp maten i små portioner så det går snabbt att kyla ner i exempelvis vattenbad innan det placeras i kyl eller frys.

Ha inte maten framdukad för länge utan möjlighet till rätt temperaturhållning, och täck över maten för att hindra flugor.

Vår rådgivningssida om Livsmedel och vår manual ger dig en bra grund vid hantering av livsmedel.
Läs tidigare blogginlägget Hur säkras livsmedelskvaliteten?

2. Hygien

Bakterier älskar när det är varmt och fuktigt, och det ställer extra stora krav på en god hygien, både av händer och redskap. Tänk på att använda olika grillverktyg för rått och färdig kött och ha olika skärbrädor för grönsaker och kött.

Köttfärs, kyckling och rå korv måste vara genomstekt för att möjliga bakterier ska försvinna.

Tvätta alltid händerna innan du lagar mat samt efter toalettbesök och om du klappat djur. Ha även som rutin att tvätta händerna innan du äter.

3. Olika bakterier

Några av de vanligaste magsjukebakterierna:

Campylobacter är en aktuell bakterie då den på sistone har påträffats i färsk kyckling i stor omfattning. Det är väldigt viktigt att köttet uppnår minst 65 °C. Även flugor sprider smittan, så försvåra i den mån det går för flugor att röra vid maten.

Salmonella finns framför allt i utländskt kött och ägg, men även i sallad och opastöriserad mjölk. Det sprids via livsmedel som inte hettats upp tillräckligt eller sköljts innan det äts.

EHEC-fallen ökar för varje år, orsakerna är inte helt klarlagt. EHEC finns hos kor och trenden att picknicka i hagar är något som starkt avråds. Det återfinns även i en rad livsmedel, där rådet är att skölja alla grönsaker noga och hetta upp livsmedel till korrekt temperatur.


Läs mer på Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

Här kan du se vilka dataloggers som lämpar sig för temperaturkontroll av livsmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar