måndag 14 augusti 2017

Vad behöver jag tänka på innan jag startar ett mätprojekt?

Fråga Experten:

Vad behöver jag tänka på innan jag startar ett mätprojekt?

När vi rådgör om lämpliga lösningar med våra kunder försöker vi alltid ha en hållbarhetsvinkel i dialogen för att se till att du får rätt instrument och lösning för just ditt projekt, och i samma veva, förhoppningsvis för framtida arbeten.

Vi tycker att det är viktigt att den lösningen är optimal både ur ett kort och långt perspektiv.

Vid kortare projekt kan det till exempel vara bättre att hyra instrument. Om året präglas av olika projekt, med olika mätuppdrag och behov kan vi rekommendera vår Instrumentpool istället, där du har fri tillgång till vårt lagerhållna sortiment. Vi blir helt enkelt ditt lager.

Saker att fundera på

 1. Vilket eller vilka mätområden behöver du mäta?
  Räcker det att mäta exempelvis bara temperatur, eller skulle mätningen bli mer korrekt om du även mäter processignaler, fukt eller koldioxid?
  Se våra mätområden här.

 2. Hur många kanaler behöver du?
  När du bestämt dig för vad du ska mäta är det bra att fundera på om du behöver mäta på flera ställen och om du önskar mätpunkterna på samma logger, eller en logger per kanal. Det beror oftast på hur spridda mätpunkterna är.

 3. Hur ser den långsiktiga planen ut?
  Är det en kontinuerlig mätning, eller är det ett engångsuppdrag? Vid långsiktiga mätprojekt kan det vara aktuellt att fundera extra mycket kring om behovet kanske kommer ökas i takt med projektets gång.

 4. Var är mätuppdraget?
  I en del fall kanske det räcker med en klassisk logger som lagrar mätdata till sitt interna minne där man ansluter loggern till datorn och hämtar mätdata. Men ibland ligger mätplatsen långt borta, vilket gör att man kanske ska titta på fjärrmätning, där mätdata kan läsas av utan att behöva åka ut till mätplatsen.

 5. Vad vill du få ut av dina mätningar, vad är syftet med projektet?
  Mäter du för att upprätthålla en viss kvalitet, felsöka eller hålla koll? Olika syften kräver olika förhållningssätt till datan och analysen.

 6. Vad behöver du för samplingsintervall?
  Det är vanligt att våra kunder vill ha så tät samplingsintervall som möjligt, men det är bra att fundera om det tillför något, eller kommer det bara göra att du samlar på dig onödigt mycket data som innehåller många likadana nivåer? Detta kommer bara göra analysen svårhanterlig utan att tillföra något.

 7. Är det en bra idé att ställa in en larmfunktion för att enkelt veta om något är fel?
  Många av våra loggers har en inbyggd larmfunktion som du själv ställer in. Är det exempelvis viktigt att veta om temperaturen är för hög eller låg? Eller om vattennivån är kritisk? Då är det smart att använda sig av larm som skickas till mail eller som sms för att snabbt kunna åtgärdas.

Genom att tänka igenom dessa frågor får du en bra bild utav mätprojektet och kan skapa bästa förutsättningarna.
Besök våra rådgivninssidor för att få tips kring din mätning.

Viktigt med rätt kunskap

Om det är svårt att få ut bra underlag eller information i din analys kan vi starkt rekommendera våra utbildningar som ger dig en god förståelse för både mätning och analys.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar