torsdag 14 december 2017

Fem tips för en lyckad mätning

Dags att starta upp en ny mätning? För att få ut det mesta möjliga gäller det att planera väl. Noggranna förberedelser innan gör att du spara både tid och pengar.

Här kommer fem tips för vad du bör tänka på innan du startar din mätning.

1. Kalibrering och service

Det är viktigt att kontinuerligt lämna in mätinstrument för service och kalibrering så att du vet att de är tillförlitliga. Dessutom riskerar du inte att mätningen avbryts på grund av att batteriet tar slut. Inom vissa branscher finns även krav på giltigt kalibreringscertifikat.

Läs mer om kalibrering här.

2. Sätt tydliga mål

Vad vill du egentligen få ut av mätning? Mäter du för att kontrollera hur inomhustemperaturen är i stort eller vill du se små svängningar i temperaturen, exempelvis när någon öppnar en dörr? Är du ute efter att mäta för att ha någonting att visa upp eftersom du måste, på grund av regelverk, eller mäter du för att göra förbättringar i din verksamhet, exempelvis hitta enerigtjuvar? Detta är viktigt att fundera över innan du börjar mäta så att du får rätt logger för just ditt mätuppdrag.

3. Läs på om riktlinjer och lagar

Vad gäller inom just din bransch? När det gäller inomhusklimat finns en rad riktlinjer både gällande temperatur, relativ luftfuktighet och koldioxid. Mäter du på lekplatser finns riktlinjer för hur hårt underlaget ska vara, och när du hanterar livsmedel finns temperaturkrav för att maten ska vara godkänd. Krävs det att mätningen sker på ett visst sätt så är det bra att läsa på innan, annars finns risk att du måste göra om mätningen.

4. Följ mätningen online

Många gånger kan du tjäna både tid och pengar genom att följa din mätning online. Du har då chansen att göra justeringar under själva mätningen i stället för att åka till mätplatsen och tanka av dina loggers. Genom fjärrövervakning kan du också se om någonting i mätningen gått snett, till exempel om en logger inte längre är ansluten till ett vägguttag, och har då chansen att rätta till detta under tiden.

Se vår molntjänst där möjligheten finns till bland annat övervakning av er mätdata av våra mätexperter.

5. Utbildning

Se till att personalen har den kunskap som faktiskt krävs för att göra lyckade mätningar och en bra analys. Våra utbildningar hjälper er på plats, hos oss eller på distans för att effektivt skapa rätt förutsättningar för just er. Med personlig vägledning kommer du snabbt hitta bästa vägen till den analys som du önskar.

Du kommer att spara både tid och pengar med en genomgång, och kan istället fokusera på resultatet.

Bonustips!

Gå igenom funktionerna och EasyView och se om det är någonting du kan ha nytta av i din analys. Du kanske vill se hur stor del av mätningen som varit över eller under en viss nivå eller hur lång tid som en viss kanal nått gränsvärdena? Eller så kanske du vill räkna fram någonting specifikt exempelvis kWh eller daggpunkt? Med funktionerna i EasyView kan du på ett överskådligt och enkelt sätt analysera din data. Även data från Intab Cloud går att importera med ett klick till programmet.

Se våra olika datalogger här.
Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar