Frosten kan förstöra odlingen
Nu är snart våren på antågande och det är dags att sätta igång med odlingarna. Frostnätter kan dock förstöra de planterade grödorna. Med ett frostlarm skyddar du dina odlingar.
Växter har olika egenskaper. Vissa klarar med enkelhet en frostnatt medan andra inte överlever om temperaturen sjunker. Visst är det tråkigt om planteringen du hoppades får njuta av under sommarmånaderna stryker med, men för de stora odlarna är det ännu viktigare att hålla växterna vid liv.
Frostlarm vid låg temperatur
Ett frostlarm kan larma i god tid före att temperaturen sjunkit under kritisk nivå. Odlaren har då möjlighet att skydda sina växter mot kyla. För en jordgubbsodlare är det viktigt att skörden är som stor runt midsommar. En frostnatt kan ge stora konsekvenser på odlingen. Jordgubbarnas blommor tål bara en halv minusgrad medan de mogna karten tål ner till två minusgrader. Större kart är ännu lite tåligare. Går temperaturen ner under en kort period är det inte någon större fara, men minusgrader en längre period kan få stora konsekvenser. Genom att vattna på växterna då temperaturen sjunker skyddar du dem mot frost.
Frost uppstår vid tillströmning av kalla luftmassor. Det kallas advektionsfrost. Strålningsfrost är när stora mängder värme strålar ut från marken och ut i atmosfären. Det är den sistnämnda typen av frost som är vanlig under försommaren. De dagar som varit soliga och torra utan vind är ofta frostrisken på natten stor. Lufttemperaturen kan sjunka mycket snabbt under natten. Frostskyddsbevattning är bra för att skydda känsliga grödor mot strålningsfrost.
Larm när det är för varmt
Att ha temperaturövervakning i en jordgubbsodling är även viktigt så att det inte blir för varmt. Stiger temperaturen över 23°C behöver plantorna luftas för att inte riskera blomning eller kvaliteten på jordgubbarna.
Med ett loggningssystem kan flera givare placeras ut i odlingen. Förutom att mäta temperatur och relativ luftfuktighet finns även möjlighet att mäta exempelvis jordfukt. Det finns även möjlighet till SMS-larm vid inställda larmnivåer. Genom att se på temperaturen över tid kan man jämföra olika förhållanden och utfallen på skörden, för att på så sätt effektivisera sin odling ytterligare.
Potatisen känslig
Potatis är en annan gröda som är känslig för frost. De skador som uppstår vid frost tros bero på att iskristaller bildas utanför cellen. Fortsatt isbildning gör att vatten dras ur cellerna och de torkar ut och kollapsar. De skador som uppstår gör att cellerna inte kan ta tillbaka vattnet när isen sedan börjar smälta. Det går åt mycket kraft för växten att återhämta sig efter skadorna, vilket gör att hela plantans utveckling blir eftersatt. I värsta fall leder detta till att plantan dör. Att dessa frostkänsliga växter inte utsätts för långa temperaturer är därför av största vikt.
Funderar du på att börja mäta är det viktigt att få rätt start. Här ger vi tips för att komma igång med mätningen.