Fukt i kyrkor kan skada inventarier
Fukt och mögel är ett stort problem i kyrkobyggnader. Genom att regelbundet mäta fukt i kyrkor finns möjlighet att sätta in åtgärder i tid för att rädda inventarierna.
Det är lättare att känna av temperaturen än att få en uppfattning om fuktnivån i ett rum. För att ta reda på vilken luftfuktighet som faktiskt råder måste du mäta den relativa luftfuktigheten. Denna uttrycker i procent hur mycket fukt luften innehåller vid en viss temperatur i förhållande till hur mycket fukt luften som mest kan innehålla. Kall luft kan hålla en mindre mängd fukt än varmare.
Under sommaren kan fukt uppstå då varm uteluft kommer in i den kalla kyrkan. Då kan kondens bildas på kalla ytor, så som väggar och golv av sten, men också på fönster och inventarier. Undvik därför att vädra under de varma sommardagarna.
Mät fukt i kyrkor
För att kontrollera den relativa luftfuktigheten behöver du mäta. Genom att placera ut dataloggers för mätning av temperatur och relativ luftfuktighet är det enkelt att håll koll på fuktnivån. Placera instrumenten vid de känsliga föremålen och de kallaste hörnen. För att kontinuerligt och enkelt hålla koll på klimatet är fjärrövervakning ett bra alternativ. Du kan då mäta på en eller flera punkter i byggnaden för att sedan läsa av din data via webben. Fördelen med denna typ av mätning är att det finns möjlighet till larm om fukten når kritiska nivåer. Du kan även få automatiska rapporter till din mail.
Här hittar du våra lösningar för fjärrövervakning.
Mät på flera platser i kyrkan och gärna i misstänkta mikroklimat. Ett sådant kan vara bakom altartavlan, under en bänk eller i ett textilskåp. Kontrollera även vind och krypgrund med jämna mellanrum.
Är variationen i rummets fuktighet stor kan det orsaka skador på bland annat puts på väggar. Även kalkmålningar kan vara känsliga för svängningar i luftfuktigheten. Störst variation brukar det vara nära fönster och ytterväggar. Där bör därför inte känsliga föremål placeras.
Lämplig fuknivå
Ett kompromissvärde att förhålla sig till vad gäller kyrkobyggnader är en relativ luftfuktighet på 50 procent. Lite högre och lite lägre fuktnivå är okej men understiger den 30 procent finns stor risk för obotliga skador.
Läs också Riksantikvarieämbetets Att vårda en kyrka.
Mer läsning: Undvik fuktproblem i kyrkor, Intabs rådgivning kring mätning i kyrka.