Undvik fuktproblem i kyrkor
Fuktproblem i kyrkor är mycket vanligt. Problemen kan leda till mögelskador, vilket i sin tur ofta mynnar ut i tidsödande och kostsamma saneringsarbeten. Under sommaren är problemen som störst då varm sommarluft kommer in i kyrkan.
Ju tidigare problemen upptäcks desto bättre och kontinuerlig kontroll är viktigt. Genom att mäta med en datalogger, gärna med möjlighet till larm, är det enkelt att hålla koll på fuktnivåerna. Komplettera gärna genom att själv gå runt och inspektera lokalerna. Leta efter missfärgningar, fläckar och flagnad färg. Glöm inte att lukta. Tänk dock på att det inte enbart är mögel som luktar utan att även annan mikrobiell påväxt kan avge dålig lukt.
Mät på flera platser
Det är viktigt att mäta på flera platser, gärna i flera misstänkta mikroklimat. Exempel kan vara bakom altartavlan, vid bänkarna och i ett textilskåp. Det är även en bra idé att mäta på vind och i eventuell krypgrund.
För att slippa gå runt och tanka av loggrarna är ett fjärrövervakningssystem ett bra tips. Trådlösa radiologgers skickar då data till en basstation som i sin tur skickar vidare till en molntjänst där all klimatdata följs. Användare kan även få PDF-rapporter till mailen och SMS-larm om fuktnivån blir för hög.
För punktinsatser är Tinytag – som startas, stoppas och tankas av manuellt via dator – fullt tillräckligt.
Sätt att undvika fuktproblem i kyrkor
För kyrkor är det viktigt att följa inomhusklimatet av flera anledningar. Förutom att undvika fuktskador är det viktigt för att minska energianvändningen. Det kan låta komplicerat att både ha ett fuktsäkert klimat och en låg energianvändning. Det behöver dock inte vara fallet, bara man hittar den lösning som passar bäst i den specifika kyrkan.
Vad man kan konstatera är att avfuktning ofta är billigare än skyddsvärme, som innebär att kyrkan hålls uppvärmd för att hålla nere fuktnivåerna.
Saker att tänka på under sommaren:
- Vädra inte under varma sommardagar. Detta gör att luften inne i kyrkan blir väldigt fuktig.
- Eftersom kondensering sker då varm luft kyls är det lämpligt att vädra kyrkobyggnaden då det är kallare utomhus. Då kondenseras vattnet utanför i stället för inomhus.
- Mät för att säkra att ni inte får skador.
Mer läsning: