Varför blir det kondens på insidan av fönstret?
Många har problem med kondens på insidan av sina fönster. Hur uppstår då kondens?
Kondens bildas då varm, fuktig luft kommer i kontakt med kalla ytor, till exempel en glasruta. Anledningen är att kall luft inte kan hålla så mycket vatten som varm luft. När varm luft kyls ned och fuktigheten uppnår 100 procent RH fälls vattnet ut.
Vanligtvis bildas kondens för att fönstren inte är tillräckligt bra isolerade i kombination att bostaden inte vädrats ut tillräckligt.
Fukten som finns inomhus kommer till stor del från människorna som befinner sig där. Det handlar om fukt från andedräkt och svett men också från matlagning, bad, växter och djur. Ser man inte till att hålla nere den relativa luftfuktigheten kommer den att öka efterhand.
Vid en viss tidpunkt kommer den relativa luftfuktigheten bli så hög att det inte hjälper hur isolerat det än är. Det blir ändå svårt att hålla temperaturen tillräckligt hög för att förhindra daggpunkt – alltså vid den temperatur som den relativa luftfuktigheten når 100 procent. Det är vid denna temperatur som vatteninnehållet i luften kondenseras till vattendroppar. Dessa ser du som kondens på fönstren.
Många gånger beror kondensen på så kallade kallras. Det innebär att kall utomhusluft kyler fönsterrutan, som i sin tur kyler inomhusluften närmast innanför.