Varierande midsommarväder
Vissa dagar är vädret extra viktigt. Midsommar är en sådan dag. Det är också en dag som historiskt sett bjudit på i stort sett alla väder – allt från snöfall till +35°C.
Midsommar äger rum ungefär samtidigt som sommarsolståndet.* Den riktiga sommarvärmen kommer i regel dock en månad senare. Under juni finns fortfarande kalluft kvar över norra Ishavet och Grönland. Denna kan strömma in över de södra delarna vilket gör att vädret kan vara växlande. Det är inte ovanligt med regn.
Det finns några anmärkningsvärda rekord för midsommar. När det gäller värme är 1935 och 1970 värda att nämnas. 1935 räknas som förra århundradets vackraste midsommar, sett till hela landet. Detta då året finns med på fem-i-topplistan över varma midsomrar på många stationer. Den högsta temperaturen mättes upp i Sveg och var 35°C.
Kallt har det varit många gånger varav 1987 är värt att nämnas. Då var det 11°C i Stockholm som högst och i Norrland låg temperaturen runt nollan.
Midsommar 2014 strömmade kylig luft in över landet. Ändå nådde temperaturerna i söder 20°C. I norr var det runt 10°C. Under natten förekom frost i Svealand och Norrland.
I Stenkullen var dygnets lägsta temperatur ifjol 10°C och den högsta 18°C.
Läs mer om midsommarvädret här.
*Årets längsta dag och kortaste natt.