Fråga experten: Vilken mätosäkerhet bör min datalogger ha?
Inom mätteknik finns en del begrepp som är bra att ha koll på. Ett är mätosäkerhet. I vissa branscher finns det krav på vilken mätosäkerhet dataloggrarna måste ha.
Det är lätt att tro att det värde ett mätinstrument visar exakt speglar verkligheten. Så är det dock inte. Alla mätinstrument har en mätosäkerhet, vilket anger hur noggrant instrumentet mäter. Mätosäkerheten anges i en loggers specifikation. Man kan säga att mätosäkerheten är en gråzon kring mätresultatet. Det är ett mått för inom vilket intervall mätresultatets sanna värde ligger.
Krav på viss mätosäkerhet
Vi kan säga att vi har en temperaturlogger där mätosäkerheten i specifikationen är +/-0,4°C. Mäter du + 20°C innebär det att det sanna mätvärdet ligger någonstans mellan 19,6 och 20,4°C.
I vissa branscher finns riktlinjer där högst tillåtna mätosäkerhet finns angivet, till exempel inom livsmedelsbranschen. I andra branscher, till exempel när man kontrollera inomhusklimatet, vill Folkhälsmyndigheten att mätosäkerheten alltid finns angivet i mätprotokollet.
Viktigt att kalibrera
Genom att kalibrera sin logger får man veta hur stor mätosäkerheten är för just det enskilda instrumentet vid de nivåerna där kalibrering sker. Det är bra att kalibrera regelbundet då ett mätinstrument driver med tiden. Tiden gör helt enkelt att mätosäkerheten kan ändras.
Här kan du läsa mer om kalibrering.
Att en mätosäkerhet finns angiven beror på att det ska vara möjligt att jämföra resultat. Den angivna mätosäkerheten ger också en tillförlitlighet till resultatet och är viktig att känna till för att inte riskera felaktigheter.
Ett bra tips är därför att använda samma mätinstrument om du gör regelbundna mätningar som du vill jämföra med varandra. Låter du dessutom kalibrera instrumentet med jämna mellanrum är förutsättningarna för att få tillförlitliga resultat väldigt goda.
Vår kalibreringar hittar du här.
Vill du ha nyheter och tips från oss direkt i din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.