Livsmedel du inte visste gick att frysa
Att frysa mat är ett smart sätt att öka hållbarheten. Det finns dock livsmedel som de flesta inte har en aning om att det går att frysa. Här kommer tio stycken.
1. Avokado – Tillsätt en matsked citron och mosa sedan avokadon. Lägg i en lufttät förpackning och frys in.
2. Bananer – Fungerar bra till smoothie och glass.
3. Grädde – Värm grädde med en fetthalt på minst 40 procent till 80 grader i 15 minuter. Kyl snabbt och häll i en lufttät förpackning. Ska grädden förvaras längre än två månader ska 0,75 dl socker tillsättas per liter.
4. Ägg – men aldrig med skal eftersom vätska expanderar när det fryser. Skala, vispa, frys och använd inom ett år.
5. Vitlök – Stoppa in en hel fläta och ta ut en klyfta vid behov, eller pressa/skiva först. Viktigt att vitlöken i alla former förvaras i lufttät förpackning.
6. Mjölk – Går bra att frysa så länge den inte ska drickas efteråt då den skär sig. Till bakning och matlagning fungerar det dock bra. Att frysa mjölk är smart om mjölken håller på att gå ut i datum.
7. Ris och andra spannmål – Koka en stor kastrull och frys in i mindre förpackningar för att ta upp vid behov.
8. Pasta – koka pasta så att den är nästan klar och frys in. Att den inte ska vara helt färdig beror på att den då lätt blir överkokt när du värmer den igen.
9. Kakdeg – portionera degen på bakplåtspapper och frys in. Ta sedan ut den och frys i lufttät förpackning.
10. Örter – Skölj, torka och frys in i lufttät förpackning. Perfekt för att använda i matlagning.