måndag 17 november 2014

Vindens verkan på temperaturen

På denna väderapplikation anges
den upplevda temperaturen med
hänsyn till vindstyrka.
Innan man stiger utanför dörren är det lätt att slänga en blick på termometern för att avgöra vad man ska ta på sig. Siffran termometern visar kan dock vara missvisande. Så fort det blåser tillkommer vindens kyleffekt på den upplevda temperaturen.

På sommaren kan det vara skönt med lite vind, men på vintern känns det genast mycket kallare så fort det blåser. Genom att kombinera temperatur med vindens hastighet kan vi räkna fram den effektiva temperaturen. Denna formel visar vindens kylande effekt på bar hud och är framtagen av de kanadenskiska forskarna Randall Oscevski och Maurice Bluestein.

Det är främst vid låga temperaturer som vindstyrkan har stor avkylningseffekt. Visar termometern på -10°C och det blåser 2 m/s är det effektiva temperatur -14°C. Blåser det 10 m/s vid samma temperatur är den effektiva temperaturen -20°C. På SMHI:s hemsida finns en tabell för effektiv temperatur.

Följande formel beräknar fram den effektiva temperaturen/vindens kyleffekt (Teff). T står för temperaturen i celsius och V vindhastigheten i meter per sekund.

Matematisk formel för att räkna ut vindens kyleffektInga kommentarer:

Skicka en kommentar