onsdag 28 januari 2015

Bo mer klimatsmart

Foto: Deromegruppen
Framtidens energieffektiva familjevilla är invigd. På Göingegården utanför Varberg får nu SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut chansen att mäta i en verklig familjemiljö.

Det var två år sedan SP inledde ett samarbete med hustillverkaren Derome inom ramen för EU-projektet NEED4B. Målet var att göra det möjligt för fler att bygga energiekonomiskt och ändå möta de allt tuffare energikraven. Den första villan byggdes på SP:s anläggning i Borås. Det är dock först nu som mätningar i en verklig familjemiljö, så kallad Living Lab, kan genomföras.

Deromegruppens A-hus har ett klimatskal som är utvecklat tillsammans med SP. Varm luft ska inte oavsiktligt lämna huset och kall luft ska inte komma in. Detta samtidigt som en bra balans i inomhusklimatet ska upprätthållas.

"Med projektet har vi möjlighet att i ett vanligt boendehus kunna mäta hur morgondagens teknik kan hjälpa oss att bo än mer klimatsmart inom en snar framtid", säger Anders Carlsson, teknisk chef för Derome Hus på building-supply.se.
Läs hela artikeln här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar