torsdag 10 augusti 2017

Hejdå sommarstugan!


Nu är hösten snart här, och vi lämnar sommarstugan för denna gång. För att garantera att stugan håller så många år som möjligt är det bra att fundera kring hur huset har det under vintern.

För att ha bra koll på stugan året om är det smidigt att fjärrmäta och kolla datan på internet. Här är tre faktorer som är viktiga för hur bra en byggnad mår, i detta fall en sommarstuga.

Temperatur

Kommer huset ha underhållsvärme, eller står det ouppvärmt under vinterhalvåret?
Det absolut bästa är såklart att ha en viss värme för att mota bort den fukt som kan ställa till med stora problem. Som minst bör stugan aldrig komma under +5 grader.

Se till att stänga av vattnet och tömma vattenberedare. Frostskydda vattenlås i golvbrunnar och toalett för att minimera risken för vattenskador.

Temperaturloggers

Fukt
Källa: Vad innebär mögelindex?

De flesta sommarstugor har inte så bra isolering. Men det är faktiskt bra. Se till att ventiler står öppna, eftersom det gör att fukten kan ta sig ut och bytas ut mot torr luft. Det är även bra att se till att alla dörrar (inomhus) och skåpsluckor står öppna, för att försöka hålla en jämn temperatur som minskar risken för fuktskador.

Mögel älskar fukt, framför allt på alla organiska material. När vårsolen åter börjar värma är det optimalt för möglet att ta fart. Man brukar prata om att mögel börjar växa vid en luftfuktighet på 75 %, och temperaturen styr sedan hur fort det går.

Fuktloggers

Skadedjur

Lämna stugan välstädad efter semestern. Mögel och skadedjur kommer annars festa loss på smuts och matrester. Se därför till att byta dammsugarpåse och göra rent köksutrustning såsom brödrost och kaffebryggare.
För att försvåra för möss och råttor är det bra att sätta metallnät för tänkbara ingångar som är 6mm eller större.

Läs även:

Så undviker du dyra frostskador
Produkter för fjärrmätning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar