Så mycket energi förbrukar julbelysningen
Julen är tiden då privata hushåll gör av med allra mest el. Med en äldre typ av julbelysning kan ett hushåll öka elkostnaden med 500 kronor. Detta är räknat utifrån att hushållet har fyra adventsljusstakar samt julgransbelysning inne och ljusslinga utomhus. Ovanstående kostnader är beräknade på att elpriset ligger på 1,35 kronor/kilowatttimme, inklusive nätavgift.*
Naturligtvis spelar det stor roll vilken typ av belysning man har. En sjuarmad ljusstake med glödlampor drar 14 gånger mer än en med LED-lampor. En adventsstjärna drar 18 gånger mer med glödlampa jämfört med LED.
Klicka på bilden för att se mätningen större. |
Vi testade att mäta energiförbrukningen med Intab Wireless System och en effektlogger på två ljusstakar, en med LED lampor och en med glödlampor. Mätningen importerades sedan in i mjukvaran EasyView. Det visade sig att LED-ljusstaken förbrukade 1,44 kWh under en månad medan den äldre modellen av ljusstake förbrukade 14,83 kWh. Att ha tänt LED-ljusstaken kostar under två kronor medan ljusstaken med glödlampor kostar 20 kronor (räknat på ovanstående elpriser).
I Energimyndighetens traditionsenliga test av julbelysning (2013) testade de förutom inomhusbelysning även julgransbelysning. Två typer fanns med i testet, en med glödlampor och en med LED-lampor. Den med glödlampor drog 33 gånger så mycket som den andra.
Om en miljon hushåll väljer LED-lampor i stället för glödlampor skulle de spara 271 miljoner kilowattimmar från första advent till tjugondag knut**. Väljer de att ha tänt belysningen under sex timmar per dygn i stället för dygnet runt sparar de ytterligare tio miljoner kilowattimmar.
Visserligen blir besparingen marginell i ett enskilt hushåll, men ser man på helheten blir det stora kvantiteter. I företag, som har stora mängder ljusstakar, kan dock energibesparingen blir relativt stor om man byter till energieffektivare julbelysning.
Läs mer om julbelysning på Energimyndighetens hemsida.
* Källa är en artiklen på svd.se.
** I exemplet har varje hushåll tre elljusstakar, två fönsterstjärnor och en ljusslinga tända dygnet runt. Från 23 december till tjugondag knut har de även en julgransbelysning och en juldekoration.
Glöm inte energibalansen! All el till belysningen blir värme som vi behöver i huset nu på "vintern". Så minskad energi från ljuset medför mer energi från värmesystemet om vi vill ha samma temeperatur inne! Så man kan inte bara räkna besparing, det kostar mer värmeenergi också!
Helt rätt!
Är det dessutom så att man har elvärme och fungerande termostater på radiatorerna, så blir slutsumman densamma på elräkningen. Med andra ord så spelar det ingen roll om man har belysningen tänd eller släkt; led eller glödljus.
Ovanstående gäller naturligvis endast under "Eldningssäsongen"
Det är dock endast i fallet där man har direktverkande elvärme som man kan jämställa el till belysning som värme.
1 kWh "el" och 1 kWh "värme" är samma energimängd, däremot kan de eventuellt ha olika pris och olika ursprung (dvs hur kWh är producerad). Men som energi är de helt jämnställda!
Att värma ett hus med el är som att skära smör med motorsåg. Man kan liksom göra så mycket annat bättre med elen.