Många faktorer styr inomhusklimat
Tillhör du skaran som brukar frysa eller blir du ofta svettig? Ventilation, temperatur och luftfuktighet kan vara orsaker till detta. Så även du själv.
Redan när vi föds är vi programmerade med en egen termostat. Det innebär att du kan uppleva en viss temperatur väldigt olikt jämfört med människor i din närhet. Medan en person är varm kan en annan samtidigt känna sig kall.
Genom blodet och nervceller forslas information om temperaturer som kroppen utsätts för. De tolkas sedan i ett specifikt center i mellanhjärnan som berättar för oss om vi borde värma eller kyla oss. Speciellt känsliga är händer, fötter och huvuden. De är exponerade kroppsdelar med många nervceller.
När vi vilar eller sitter still är det hjärnan, levern och våra muskler som ser till att vi håller oss rätt tempererade. De samarbetar via ämnesomsättningen. Om du råkar vara för varm reagerar kroppen med att svettas. Är du tvärtom för kall kan du per automatik börja huttra och på så vis generera värme.
Baserat på denna information är det inte alltid helt lätt att avgöra vad som är ”rätt temperatur” på en arbetsplats. Där jobbar oftast många olika människor med olika förutsättningar. Givetvis är det av stor vikt för arbetsmiljön att grundvärdena gällande temperatur, luftfuktighet och koldioxidhalt är sunda. En god idé kan därför vara att mäta dessa olika värden. Kanske är luften inte torr på grund av ventilationsproblem, utan för att temperaturen är för hög? Kanske behövs bättre ventilation för att minska personalens huvudvärk eller eftermiddagströtthet? Med en trådlös datalogger kan man enkelt mäta både temperatur, luftfuktighet och koldioxidhalt.
Ett annat, snabbt sätt att korrigera din egen temperatur är att ta på – eller av – kläder. Du kan också välja att ställa dig upp en stund eller på annat vis sätta dig i rörelse. Det brukar hjälpa. Här finns fler smarta tips om du vill lära dig mer.