5 vanliga missförstånd om inomhusklimat
1. En godkänd OVK innebär godkänd ventilation
Den vanligaste missuppfattningen är att en regelbunden OVK (Obligatorisk Ventilations Kontroll) innebär att ventilationen är godkänd i lokalerna.
Dock är en OVK endast en kontroll över att ventilationssystemet “överensstämmer med de föreskrifter som gällde när systemet togs i bruk”.
Men om lokalernas belastning ändrats sedan installationstillfället är risken väldigt stor för att ventilationen inte är tillräcklig.
Genom att räkna ut ventilationsindex kan du lätt se om ventilationen håller måttet.
2. Genom att mäta CO2 vet man om inomhusklimatet är bra eller dåligt
Nej, det finns många delar i att säkerställa ett gott inomhusklimat. Temperatur, operativ temperatur (som tar hänsyn till strålningsvärme och drag), luftfuktighet, partikelhalt i luften, och koldioxid. Om man bara mäter en av dessa, får man också bara svar på en del av frågan. Koldioxidhalten kan ge en indikation på luftkvaliteten, men om temperaturen är för hög, eller om luftfuktighet är för låg finns risk att personer ändå upplever obehag. Men som vi nämnde ovan kan man genom att mäta CO2 räkna ut ventilationsindex och se hur bra ventilationen fungerar.
3. Man ska alltid sträva efter en låg luftfuktighet
Det är sant att hög luftfuktighet ökar risken för fuktskador som exempelvis rost och mögelproblem, men en för låg luftfuktighet upplevs som besvärande och det ökar risken för smittspridning av luftburna sjukdomar.
Någonstans mellan 30–70 % luftfuktighet är att föredra.
4. Man blir trött och dåsig av höga koldioxidnivåer
Man blir trött och dåsig av höga koldioxidnivåer – men då pratar vi riktigt höga CO2-halter, oftast nivåer uppåt 10 000 -20 000ppm innan man märker av något. Inom EU är gränsvärdet 5 000 ppm. Oftast beror dåsigheten på bland annat temperaturen.(Källa: VVSforum.se och Folkhälsomynigheten)
Men som Folkhälsomyndigheten också skriver “En koldioxidhalt över 1000 ppm (0,1 volymprocent) kan indikera att ventilationens funktion inte är tillräcklig för att ventilera ut föroreningar i luften och att ytterligare kontroller och åtgärder behövs.”
För att en frisk person ska få symtom måste däremot
koldioxidhalten stiga över 1,5 procent, vilket då kan påverka hjärtat,
andningen och det centrala nervsystemet.
I ubåtar och rymdfarkoster är gränsen 0,5 procent.
(Källa: F&F 2/2010)
5. Att använda en temperaturlogger är bästa sättet för att ta reda på om det är en bra temperatur i ett rum
Nej, det är inte det bästa sättet. Hur människor upplever temperaturen beror inte bara på luftens temperatur utan också på vilken temperatur ytorna runtomkring (exempelvis väggar, fönster, golv, lampor och skärmar) har. Om det är dragit i lokalen påverkar också hur vi upplever temperaturen. En vanlig temperaturlogger kan inte uppfatta detta. För att få en bild av den upplevda temperaturen behöver man mäta den operativa temperaturen med en globgivare.
Eftersom ni ändå tar upp ämnet, så Ni har glömt att nämna en av de absolut vanligaste orsakerna att folk klagar på ventilationen, vilket är för att det saknas komfortkyla.