Stabilt klimat viktigt på museum
Temperatur och luftfuktighet är viktigt när det handlar om kulturhistoriska föremål. Nu tvingas delar av konstmuseet i Visby att stängas under 2019. Detta bland annat för att förbättra inomhusmiljön för konsten.
– Det gäller att ha rätt temperatur, ventilation och luftfuktighet, säger museichef Susanne Thedéen till helagotland.se.
Inomhusklimatet är väldigt viktigt när det handlar om att bevara äldre och värdefulla föremål. En för hög temperatur påskyndar flera olika nedbrytningsprocesser medan för låg temperatur kan leda till att vissa material blir sköra och att sprickbildningar sker. För hög luftfuktighet kan orsaka korrosion och mögel och även påskynda kemiska nedbrytningsprocesser. För låg luftfuktighet däremot, kan orsaka sprickor. Variationer mellan fuktigt och torrt kan orsaka spänningar som även det kan leda till sprickbildning. Alla föremål är dock inte lika, utan kräver olika klimat.
Dataloggers för mätning av temperatur och luftfuktighet.
Under renoveringen av Nationalmuseum gjordes mätningar regelbundet för att optimal miljö för inventarierna ska upprätthållas. Här berättar konservator Jan Blåberg mer. Han konstaterar bland annat att kunskapen om mätning inom branschen är stor, men att resurser många gånger saknas.
Riktlinjer för branschen
Klimatet vid bevarande av värdefulla föremål är av så stor vikt att IIC (International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works) och ICOM-CC (International Council of Museums, Committee for Conservation) 2014 gav ut en en deklaration om klimatriktlinjer.
I korthet kan man sammanfatta riktlinjerna att ett stabil klimat med små variationer är önskvärt. Luftfuktigheten bör ligga runt 50 procent. Nivåer över 65 och under 30 procent bör undvikas.
När det gäller temperaturen bör den ligga på mellan 15-25°C. Vissa variationer är tillåtna, men hur mycket temperatur och luftfuktighet som högst får variera beror på vilken typ av föremål som förvaras.
Förutsättning för lån
Att museum har ett bra inomhusklimat är ofta också en förutsättning för att få låna föremål från andra museum. Detta har inte konstmuseet på Gotland haft några problem med än så länge.
– Det har inte varit svårt att låna in konst hittills, men vi är förebyggande då den här frågan har utvecklats mycket på senare tid. Idag finns en annan kunskap om hur konstverken ska hanteras, konstaterar Susanne Thedéen.
Mäter under transport
Många museum använder dataloggers för att bekräfta att temperatur och luftfuktighet stämmer, både vid lån och utlåning. Det finns även instrument för att se hur föremål hanterats under själva transporten.
Kulturmuseerna i Helsingborg kontrollerade transporten av en dyr tavla med hjälp av en datalogger. Läs resultatet här.