Visste du att energianvändningen kan halveras?
Av världens energianvändning går 17 procent åt till att kyla människor och matvaror. Nu visar studier att dagligvaruhandeln kan sänka sin användning med hela 50 procent. Ett första steg är att mäta.
Att mäta är att veta heter det, och det stämmer oftast. Genom att mäta sin energianvändning är det möjligt att se vad som drar mest. Användare berättar om fläktmotorer som stått på i onödan, om belysning som varit igång även då ingen är på plats och snedbelastningar som kostat onödigt mycket pengar. För att hitta energitjuvar kan en Energy Logger användas.
Loggern är ett ovärderligt verktyg vid både felsökning, övervakning och kartläggning av elanvändning. Genom att mäta spänning och ström räknas effekt och effektfaktor fram med stor noggrannhet. Detta gör att loggern passar utmärkt för mätning av en byggnads eller en enskild maskins förbrukning. Inspelad data kan sedan användas för att göra en profil över energianvändningen, avgöra när en maskin eller delar av den används och felsöka problem med strömförsörjningen.
När det handlar om livsmedelsbutiker är naturligtvis kylar och frysar stora energianvändare. Faktum är att mer än hälften av en butiks energianvändning går åt till att kyla matvaror. Allt fler kylar installeras, vissa med dörrar och lock, andra utan.
Förslag för minskad energianvändning
RISE har samlat delar av livsmedelsbranschen i gruppen BeLivs, Beställargruppen Livsmedelslokaler. Där finns 90 procent av den svenska dagligvaruhandeln representerade. Målet har varit att gemensamt ta fram förslag på hur energianvändningen kan sänkas.
Butikernas hantering av värme och kyla är oerhört viktig, enligt BeLivs resultat. Att låta butikens olika installationstekniska system samverka genom utbyte mellan ett varmare inomhusklimat och en kallare temperatur i kyldiskarna kan vara lösningen. På så sätt tas både värme och kyla tillvara och det genereras rätt temperatur på rätt ställe. Tar butikerna även hänsyn till den ofrivilliga ventilationen genom entrédörrar och lagerportar kan energianvändningen minska med upp till 50 procent.
EU-förordningar styr
Vid arbete med livsmedel styrs företag av EU-förordningar och branschriktlinjer som kräver mätning och registrering. Med rätt temperatur sparas också energi. Se till att frys- och kyldiskar håller rätt nivåer. Genom att fjärrmäta kan larm genereras om temperaturerna går över eller under inställda gränser. Fördelen med fjärrövervakning är också att temperaturerna kan följas via en molntjänst. Det finns även ett stort utbud av loggers som tankas av manuellt.
För temperaturmätning under transporter med SMS-larm och avläsning online finns GSM-loggers.