Energieffektivisering inom industrin
Inom industrin är det inte ovanligt att en stor del av företagets produktionskostnader går till energi. Det gör att en effektivisering av energianvändningen kan leda till stor ekonomisk nytta.
Ungefär en tredjedel av Sveriges energianvändning går till produktionen inom industrin. Där står ett fåtal branscher för en stor andel av användningen, exempelvis papperstillverkning, järn- och stålindustri och kemisk industri.
I de verksamheter med lägre energianvändning läggs ofta inte någon tid på energieffektivisering. I stället fokuseras det på andra sätt att förbättra verksamheten och öka produktionen. Detta gör att det brukar finnas stora möjligheter till energibesparingar även där.
Minskad energianvändning ger förutom ekonomiska fördelar även vinster för miljön.
Här tipsar Naturvårdsverket om hur industrin kan minska sin miljöpåverkan.
Mät för energieffektivisering inom industrin
För att veta hur energin används behövs mätningar. Med Energy Logger är det enkelt att göra punktinsatser och kontrollera hur mycket el enskilda maskiner använder. Loggern är även bra för felsökning. Energibyrån på Gotland använde Energy Logger under projektet att spara energi på Gotlands stora hamnar. De gick då igenom energianvändningen och mätte med Energy Logger på det platser det inte verkade stämma.
Energy Logger är också bra för att se över att fabriken är rätt säkrad. I vissa fall betalar företag allt för höga kostnader till ingen nytta.
RMT VVS & Fastighetsservice AB arbetar med drift och underhåll av fastigheter. Genom att mäta på ett flertal elanläggningar, som var alldeles för högt säkrade i förhållande till förbrukningen, kunde företaget säkra ned anläggningarna. Detta i sin tur ledde till lägre kostnader för deras kund.
Fråga experten: Hur mäter man sin elanvändning?
Värme, kyla och belysning
Av Sveriges totala energianvändning går 40 procent åt till att värma och kyla byggnader. Detta är även en betydande post hos industrier. Genom att mäta temperaturer och styra efter bemanning och vad tillverkningen faktiskt kräver brukar det även där finnas möjlighet till energieffektivisering inom industrin.
Statkraft använde Intab Wireless System för att undersöka uppvärmningsbehovet samt möjliga energieffektiviseringsåtgärder i Hammarforsens vattenkraftverk. Resultatet visade att stationsbyggnaden hade ett dimensionerat effektbehov på 117 kW och ett värmeenergibehov på 328 MWh/år. En sänkning av temperaturen i maskinhallen från 18 till 14°C skulle ge en besparing på 33 MWh årligen medan isolering av hallen skulle sänka förbrukningen med 11 MWh/år. Genom att båda åtgärderna genomförs skulle det göras en besparing på 14 500 kr/år.
Läs mer om Statkrafts mätningar här.
Ett annat sätt att spara på energin är att se över sin belysning. Går det att närvarostyra och är den belysningen som används den mest effektiva?
Analysera energianvändningen
Kanske har du data från dina system som du vill sätta ihop och analysera. Med analysmjukvaran EasyView kan du importera olika typer av data för att enklare visualisera dina mätningar.
Mer läsning: