Fråga experten: Hur går en kalibrering till?
Vi på Intab har ett eget kalibreringslabb där vi utför spårbara kalibreringar av främst temperatur och relativ luftfuktighet. De flesta kalibreringar gör vi i en klimatkammare eller i ett temperaturbad, men hur går en kalibrering till egentligen?
I både kammare och bad styr vi klimatet efter vid vilka punkter som kalibreringen ska ske. I en vanlig kalibrering ingår två punkter men du kan lägga till ytterligare punkter. Du bör alltid kalibrera dina loggers i det område du vanligtvis mäter i, eftersom mätfelet inte alltid är linjärt. Ett kalibreringscertifikat anger hur loggern mäter vid just de kalibrerade nivåerna.
Hur går en kalibrering till?
När badet eller kammaren är inställda efter dina kalibreringspunkter kör vi igång kalibreringen. Temperatur och/eller relativ luftfuktighet ska ha varit stabila under en fastställd period för att kalibreringen ska bli riktig. När nivån varit stabil tillräckligt länge byter man till nästa kalibreringspunkt. Efter detta gör vi en mätosäkerhetsberäkning och skriver kalibreringsintyg. På detta kan du se hur din logger mäter vid de angivna kalibreringspunkterna.
Spårbar eller ackrediterad?
De kalibreringar som vi utför hos oss är spårbara. Det innebär att kalibreringsresultatet går att spåra till en känd referens som följer nationella och internationella standarder. Ofta räcker det med denna typ av kalibrering. Eftersom vi har ett eget laboratorium kan vi erbjuda både bra priser och snabba leveranser på denna typ av kalibrering.
Vi tillhandahåller även ackrediterade kalibreringar via leverantörer.
Här hittar du alla våra kalibreringar.
Varför ska man ens kalibrera?
En kalibrering är ett bevis på hur din logger mäter. Du får inte bara en verifiering på hur loggern mäter just nu, utan också hur den mätt tidigare. En logger ska mäta enligt specifikationen i ett år efter nyköp. Detta är dock under förutsättning att ni använder loggern rätt och att den inte har utsatts för någonting kontaminerande under tiden. Har man otur kan loggern ha utsatts för någonting som gör att den inte längre mäter riktigt. Med en kalibrering har du bevis på att allting fungerar som det ska.
En annan fördel med en kalibrering är att du lär känna dina instrument och på så sätt kan förutse när loggern behöver bytas ut.
Här ger Niklas Hassdal, som arbetat med vårt kalibreringslabb sedan 2012, råd och tips om kalibreringar.