Fråga experten: Vad är termisk komfort?
Inomhusklimat är ofta en komplex fråga. Anledningen är att olika människor har olika upplevelser av vad som är ett bra inomhusklimat, vilket inte sällan ställer till problem. Just människors upplevelse av temperaturen i ett utrymme kallas termisk komfort.
Det finns olika faktorer som påverkar den termiska komforten. Det är bland annat operativ temperatur, vertikal temperaturskillnad och golvtemperatur. Även drag spelar roll.
Läs mer om operativ temperatur här.
Människokroppen försöker på egen hand kontrollera den termiska komforten med olika handlingar. Att ta på sig eller av sig kläder är ett exempel på en medveten handling, medan en omedveten handling är att kroppen fördelar värmen så att till exempel händerna är kalla medan vitala organ får mer värme. Hursomhelst är det viktigt att komma ihåg att den termiska komforten är viktig för både välmående och trivsel.
Varken för kallt eller för varmt
Under de kalla årstiderna avlider fler människor, främst äldre personer och andra känsliga grupper. Orsaker är bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och lungrelaterade sjukdomar. Kyla leder även till minskad rörlighet och styrka, som i sin tur ökar olycksfrekvensen och gör att arbetsprestationer blir sämre och stressen ökar. Vid drag går avkylningen snabbare. Det kan då ge muskelbesvär, nackspärr och ögonirritation.
Är det för varmt kan man få svettningar, ökad hjärtfrekvens, ökad andningsfrekvens och huvudvärk. Detta ökar belastningen på blodcirkulation och lungfunktion. Det kan också leda till värmeslag och uttorkning. Värme orsakar också minskad aktivitet, trötthet illamående, huvudvärk och försämrad inlärningsförmåga. Notera att det främst är känsliga grupper detta gäller.
Klagomål på termisk komfort
Det är inte ovanligt att människor klagar på inomhusklimatet. Vid klagomål ska man göra en utredning. I första hand gäller det att kontrollera lufttemperaturen. Det är även bra att mäta den relativa luftfuktigheten. Genom att ta reda på hur temperaturen ser ut på den aktuella platsen tar man sedan beslut om att gå vidare med en mer utförlig mätning.
Vid en utförlig mätning tar man ofta hänsyn till den operativa temperaturen och hur mycket denna skiljer sig mellan olika mätpunkter i rummet. Det är även vanligt att mäta golvtemperatur, och i vissa fall också luftrörelse.
För mer om mätning av inomhusklimat, läs vår inomhusklimatmanual.
Mer läsning:
Inomhusklimatmanualen version 11 eller finns en senare?
Hej Ulf!
Den senaste version av inomhusklimatmanualen är 13. Den laddar du hem på länken i längst ned i detta inlägg.
Åsa