5 tips vid mätning inom industrin
Mätningar kan göras på många platser i en industri. Det kan handla om till exempel temperaturmätningar eller tryckmätningar. Inför en mätning gäller det att förbereda sig på rätt sätt.
Ofta delas ett mätprojekt in i tre faser: planering, utförande och utvärdering. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på i den första fasen, planeringsfasen. Blir det fel där finns det stor risk att mätningen inte går att använda som planerat.
1. Varför ska du mäta?
Det första ni bör fundera på är syftet med mätningen. Det är också bra att ta reda på vad det finns för krav på mätningarnas omfattning, hur resultaten ska användas och vilken noggrannhet instrumenten bör ha. Måste kanske den utrustning som ska användas kalibreras?
Tänk på att vara ute i god tid. Då är förutsättningarna bättre för att få fram rätt mätinstrument i tid. Kommer mätningen bara göras vid ett enstaka tillfälle finns det möjlighet att hyra utrustning i stället för att köpa.
2. Val av utrustning
Det finns ett stort utbud av mätutrustning. Vi tillhandahåller loggande instrument, alltså mätutrustning som sparar data över tid. Att välja rätt instrument kan vara lite av en djungel. Använd informationen du tagit fram i första planeringssteget för att bestämma vilken logger som passar bäst. Här gäller det att ta ställning till vilken mätosäkerhet som ni tillåter. Fundera även på loggerns storlek och hur snabbt den kan sampla. Just snabbheten är viktig om du vill kunna följa snabba processer på ett bra sätt. Fundera även på i vilken miljö som loggern ska vistas. IP-klassen visar hur tätt ett instrument är.
Mer läsning: 5 tips när du ska välja datalogger
Vill du läsa av din data via webben, direkt i datorn eller kan du tänka dig att tanka av manuellt i efterhand? Hur många mätpunkter ska du mäta? Genom att ta ställning till dessa punkter är det enklare att ta fram rätt instrument. Vi på Intab hjälper gärna på vägen för att hitta rätt instrument för mätning inom industrin.
3. Glöm inte kalibrera
En kalibrering är en verifikation på hur ditt instrument mäter. Genom att kalibrera instrumentet både före och efter din mätning får du ett bevis på att dina resultat stämmer. Vid utvärdering av resultaten efter mätningen är det en bra idé att ange metod, presentation av utrustning och kalibreringsstatus. Ange även eventuellt yttre faktorer som kan ha påverkat mätningen.
Mer läsning: Varför ska man kalibrera och vad ska man tänka på?
4. Vilka mätpunkter?
Att mäta vid rätt punkter är viktigt så att du mäter det du verkligen vill mäta. Placera så nära du kan så att värdena blir riktiga. Rätt antal mätpunkter är också viktigt för att få en komplett mätning. Handlar det om fjärrövervakning finns system för flera mätpunkter, exempelvis Intab Wireless System. Vill du mäta online eller offline finns Intab Flexible System.
5. Att ha med för att få en användbar mätning
Det finns vissa punkter som bör vara uppfyllda för att resultatet från mätningarna ska bli användbara. För det första, var noga med att det framgår när i tiden mätningarna är gjorda. Detta är viktigt eftersom årstid och tid på dygnet kan påverkar resultatet. Tänk också på att mäta tillräckligt länge. Mät hellre lite för länge än lite för kort.
Sist men inte minst, se till att du använt tillräckligt snabbt samplingsintervall så du fått med de förloppen du vill undersöka i din mätning.