Skador efter vattenläcka på museum
En samling med fotografier skadades i en vattenläcka på Nordiska Museet i Stockholm. Med ett läckagelarm får du larm om olyckan skulle vara framme.
En vattenläcka blir ofta mycket kostsam. Förutom att skada lokalerna blir inte sällan även värdesaker förstörda, som i fallet hos Nordiska Museet. Därför är ett larm för vattenläckage oftast en bra och billig investering.
Larm vid vattenläcka
I många fall märks inte vattenläckan förrän efter lång tid. Detta för att vattenmängden är liten. Med ett läckagelarm installerat kan man få varning direkt då vattenläckan uppstår. Vattenläckagelarmet är till för fuktövervakning av utrymmen som normalt sett är torra, till exempel datorrum, bibliotek, förråd, arkiv eller bakom diskmaskiner. Fukten övervakas med hjälp av ett fuktband. Så fort bandet blir fuktigt utlöses larmet. Användaren för även larm vid avbrott eller kortslutning.
Larmet ansluts med fördel till en GSM-loggers. Vid larm skickas då ett SMS så åtgärd snabbt kan sättas in.
Rädda fotografierna
På museet i Stockholm blev hundratals fotonegativ skadade då en ledning i marken gick sönder. Bland bilderna som skadades fanns bland annat vardagsbilder från Dalarna från tidigt 1900-tal. När läckan upptäcktes frystes negativen in för att stinna av nedbrytningsprocessen.
– Vi tror inte att det blir några bestående skador, men det kommer visa sig först när vi sätter i gång, säger Sara Ellenius, sektionschef på Nordiska museet, till SVT:s Kulturnytt.
Mer läsning: Vattenskada? Här är de stora bovarna
Vill du ha mail om tips och nyheter från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev här.