Klimatet viktig punkt för museum
Att hålla ett bra inomhusklimat är en av de viktigaste delarna inom god samlingsförvaltning. Det är även ett kostnadseffektivt sätt att förebygga skador.
Vad är då ett bra klimat för de värdefulla föremålen?
Höga temperaturer kan påskynda flera olika nedbrytningsprocesser, medan låga temperaturer kan leda till att material blir sköra och till och med spricker. En hög luftfuktighet kan resultera i både korrosion, mögel och även påskynda kemiska nedbrytningsprocesser. Är luftfuktigheten i stället för låg kan det orsaka sprickor i material som läder och trä. Variationer mellan fukt och torrt kan även det vara skadligt då det kan orsaka spänningar som i sin tur kan leda till sprickbildning.
Här hittar du våra mätinstrument för mätning av temperatur och luftfuktighet.
Olika klimat för olika föremål
Klimatet är alltså inte helt enkelt när det handlar om att bevara kulturhistoriska föremål på ett sätt så att de inte tar skada. Vissa föremål är dessutom extra känsliga mot klimatpåverkan och ett och samma klimat passar inte för alla museiföremål.
Fråga experten: Vad ska jag tänka på innan jag börjar mäta?
Det har länge pågått diskussioner om riktlinjer för museiklimat. Detta har då särskilt handlat om låneavtal. De senare åren har diskussionerna blivit fler och många projekt, seminarier och konferenser har fokuserat på ämnet. Detta har lett till att två standarder blivit publicerade i Storbritannien: den reviderade brittiska arkivstandarden PD 5454:2012 samt PAS 198:2012: Specification for managing environmental conditions for cultural collections. I båda dessa standarder förordar man ett flexibelt förhållningssätt där riskanalys ligger i fokus och där energieffektiv samlingsförvaltning är inriktningen.
Klimatriktlinjer för museum
2014 gav IIC (International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works) och ICOM-CC (International Council of Museums, Committee for Conservation) ut en deklaration om klimatriktlinjer. I korthet kan man sammanfatta riktlinjerna att ett stabilt klimat med små variationer är önskvärt. Luftfuktigheten bör ligga runt 50 procent. Nivåer över 65 och under 30 procent bör undvikas.
När det gäller temperaturen bör den ligga på mellan 15-25°C. Vissa variationer är tillåtna, men hur mycket temperatur och luftfuktighet som högst får variera beror på vilken typ av föremål som man ska förvara.
Förutom att mäta under förvaring av museiföremål och även på plats på museum, är det inte ovanligt med mätning under transporter. Förutom att mäta temperatur och relativ luftfuktighet vid utlåning av museiföremål finns instrument för att se hur föremålen blivit hanterade under transporten.
Kulturmuseerna i Helsingborg kontrollerade transporten av en dyr tavla med hjälp av en datalogger. Läs resultatet här.
Smidigt att fjärrövervaka klimat på museum
Ett enkelt och smidigt sätt för att ha koll på klimat på museum är att fjärrövervaka. Vi har både system för fjärrövervakning men även enskilda loggers som med eget SIM-kort skickar data till vår molntjänst Intab Cloud. Våra olika lösningar går att kombinera för avläsning via samma molntjänst.