5 saker som är värt att veta om kalibrering
Är det dags att kalibrera dina loggers? Här är fem saker som är bra att ha koll på när det gäller kalibrering.
1. Vad är en kalibrering?
En kalibrering innebär att man tar reda på skillnaden mellan det visade och det sanna mätvärdet. Dataloggerns mätvärden jämförs då mot en känd referens. Resultaten noterar man i ett dokument, ett så kallat kalibreringsbevis eller ett kalibreringscertifikat. Notera att kalibreringen/uppmätningen sker vid enbart de punkter som du sätter som kalibreringspunkter. Genom att välja tre kalibreringspunkter, en i varje ytterkant av ditt mätområde och en punkt i mitten, brukar man dock få en ganska bra överblick av hur avvikelsen är mellan punkterna.
Här hittar du våra kalibreringar.
2. En kalibrering justerar inte loggern
Att du kalibrerar en logger gör inte att den kommer att justeras att mäta på ett annat sätt. En kalibrering är just en uppmätning och inget annat. Dokumentet du får efter en kalibrering är ett bevis på att din logger mäter på ett visst sätt.
Det finns dock vissa loggermodeller som är möjliga att justera. Efter en justering är det bra att göra ytterligare en kalibrering för att se att loggern mäter rätt.
Vad är det för skillnad på kalibrering och justering?
3. Skillnaden mellan spårbar och ackrediterad
Det finns två typer av kalibreringar, spårbar och ackrediterad. En spårbar kalibrering, som vi på Intab gör i eget labb hos oss, innebär att kalibreringsresultatet går att spåra till en känd referens som följer nationella och internationella standarder. En spårbar kalibrering är ofta tillräckligt om du inte följer branschriktlinjer som säger något annat. Är kalibreringen ackrediterad innebär det att den är godkänd enligt ett nationellt ackrediteringsorgan. I Sverige är detta organ Swedac.
Fråga experten: Vad är skillnaden på spårbar och ackrediterad kalibrering?
4. Behöver alla kalibrera?
Inom vissa branscher finns det krav att mätinstrumenten som används ska kalibreras med ett visst intervall. Ibland kan även företaget eller vissa kunder ställa krav på kalibrering. Det är dock bra att kalibrera även om du inte har krav på dig. Detta för att vara säker på att dina logger mäter rätt, men även som bevis för till exempel kunder att dina mätresultat är tillförlitliga.
5. Vad ska man tänka på vid kalibrering?
När du väl bestämt dig för att kalibrera är det några saker som är viktiga att bestämma. Det första är om du vill har spårbar eller ackrediterad kalibrering. Det andra är vilka kalibreringspunkter du vill ha. Det är alltid ditt eget ansvar att bestämma punkterna. En bra riktlinjer är att kalibrera i det område där du brukar mäta. Brukar du enbart mäta vid en enskild temperatur räcker det att kalibrera vid just den temperaturen. Mäter du över ett större område får du fundera ut ett antal punkter som du anser extra viktiga att kontrollera. Välj heller någon extra punkt än någon punkt för lite.
Vill du ha tips och nyheter från oss direkt till din mail? Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev.